AUDIO

Intro

Muziek is mijn passie


Met mijn veel te vroeg overleden broer Bert deelde ik de passie voor het luisteren naar muziek. Samen brachten we zijn laatste dagen door, luisterend naar zijn favoriete langspeelplaten. Aan hem draag ik dit deel van de website op.
Hier vind je ondermeer mijn jongste belevenissen bij het aansluiten en optimaliseren van een nieuwe HiFi-installatie. Mijn audio gehoor is al vroeg verwend geraakt door volle lage en frisse hoge tonen. De B&W DM603S2’s voldeden niet meer dus mocht ik op zoek naar waardige opvolgers.

Na een door COVID19 bemoeilijkte zoektocht naar de luidsprekers die pasten bij mijn gehoor (en ook wel een beetje mijn interieur) ben ik uitgekomen bij de Dynaudio XEO-30 actieve luidsprekers.


Op dit moment zijn ze helaas om onduidelijke redenen nauwelijks nog leverbaar. Ik ben er erg tevreden over, ze komen wat betreft klankkleur erg dicht bij het geluid van mijn begin jaren 80 zelfgebouwde kanjers met Keff luidprekers (Elektuur PL301).
De Dynaudio XEO-30 luidsprekers zijn actieve luidsprekers, d.w.z. dat de versterker in de luidsprekers is gebouwd en ze kunnen op verschillende wijzen worden aangestuurd. 


De Masterbox heeft een 2-tal RCA (tulp) analoge ingangen (Rood/Wit) en een optische toslink digitale aansluiting. Helaas zit er geen digitale SPdif (coax) aansluiting op. De slave luidspreker wordt draadloos door de master luidspreker aangestuurd. Kortom je hebt veel minder kabels nodig en de zware veel te grote Yamaha versterker kon eindelijk het veld ruimen.


Naast een directe aansluiting is het mogelijk om de XEO-30 luidsprekers via een draadloze verbinding aan te sturen met een Dynaudio Connect kastje. Op dit kastje zitten een 2-tal RCA (tulp) aansluitingen (Rood/Wit), een optische toslink kabelaansluiting en een SPdif (tulp) aansluiting.

Middels de bijbehorende afstandsbediening kun je tussen “direct” of “hub” (Connect kastje) bronnen schakelen.Dan is er nog een “audio bron” nodig. Dit kan een platenspeler (met voorversterker), cd-speler, cassettedeck of tuner zijn. In mijn geval heb ik gekozen voor de moderne variant, een Bluesound Node 2i audio streamer, waar je ook streamingsdiensten als Spotify en Tidal via een app op je telefoon kunt afspelen. Ook is het mogelijk om muziek vanaf een CD te “rippen” en deze via een usb op de audio streamer af te spelen. Hierover later meer.


In de volgende hoofdstukken vind je informatie over:

- Audio bestanden (kwaliteit en formaten)

- Wat is streaming

- Het opnemen van audio

- Audio kabels

- Interessante linkjes