Opbouw van het thuisnetwerk voor Audio Streaming
Aan de hand van mijn eigen (Audio) thuisnetwerk wordt beschreven welke componenten worden toegepast, hoe je ze aan elkaar koppelt en van enkele componenten worden belangrijke instellingen of eigenschappen beschreven. Dit thuisnetwerk “leeft” en wordt nog bijna dagelijks aangepast om de luisterervaring te optimaliseren.
Aansluiting op het internet
Je kunt op verschillende manieren met het internet worden verbonden. Draadloos (3G, 4G, 5G en Wifi) of “bedraad”, via een coax of een glasvezel kabel.
Mijn netwerk is verbonden met het internet via het netwerk van Ziggo.
Ziggo Modem (Cisco 3920)
De Ziggo modem is verbonden met het Ziggo netwerk via een coax kabel. Modem is de afkorting voor MOdulatorDEModulator. Het zet digitale signalen om naar analoge signalen om te verzenden en voor ontvangen zet het analoge signalen om naar digitale signalen. Over de coax kabel gaan analoge signalen, over je thuis netwerk gaan digitale signalen.
Standaard wordt de Cisco 3920 modem als router en Wifi zender aangeboden. Maar omdat het Wifi bereik van de Cisco 3920 matig is, heb ik een Asus RT-AC66U toegepast. Deze heeft echter ook een router functie en 2 routers achter elkaar is niet zo handig (maar 1 router mag de regie voeren over het netwerk verkeer).
Ziggo heeft op mijn verzoek de modem in de “bridge mode” gezet. Dat wil zeggen, de router functie en de Wifi functies op de modem zijn uitgeschakeld. Dit kun je niet zelf doen, dit moet Ziggo voor je (op afstand) doen. In de bridge mode is de modem alleen nog een doorgeefluik en is er ook nog maar 1 ethernet poort op de modem actief. Deze poort wordt middels een UTP-ethernet kabel aangesloten op de router.
Router (Asus RT-AC66U)
Een router zorgt ervoor dat er met meerdere apparaten over het netwerk gecommuniceerd kan worden. Ieder apparaat heeft een uniek adres. De router verdeeld de berichten en zorgt dat ze bij het juiste apparaat terecht komen.
Op de blauwe UTP-connector wordt de UTP-kabel naar de Ziggo modem aangesloten. De gele UTP-connector 1 wordt verbonden met poort 5 van de Switch.
Hieronder wordt bij handige linkjes een link gegeven naar de Asus website waar aanbevelingen worden gedaan hoe je de router veiliger kunt maken.
Switch 1 (TP-link TL-SG105)
Met behulp van een switch kunnen apparaten op hetzelfde netwerk worden aangesloten. In feite wordt er in de switch snel geschakeld. iedere aansluiting krijgt even een aansluiting op de netwerkaansluiting. De gebruikte switch is een “non-managed” switch, hier is niets aan in te stellen en maakt het gebruik ervan eenvoudig.
Poort 1 van de switch wordt middels een UTP-kabel aangesloten op de UTP-connector van de mediastreamer.
Streamer (Bluesound node 2i)
De streamer haalt via het netwerk of via een externe harde schijf de muziek op. Via het netwerk kan m.b.v. een streamingsdienst (bijvoorbeeld Tidal) of vanaf een NAS.
De streamer heeft een aantal audio uitgangen, in deze configuratie wordt een optische kabel gebruikt om de “optical output” middels een TOSlink kabel te verbinden met de XEO-30 Master luidspreker.
De BlueOS app (op je telefoon of tablet) wordt gebruikt om de streamer in te stellen en om er muziek op af te spelen.
Audio settings streamer (volgt).
Muziek afspelen:
USB/externe harde schijf
Streamingsdienst
NAS
Luidsprekers (Dynaudio XEO-30)
Deze active luidsprekers (de versterker is ingebouwd) bestaat uit een Master en een Slave luidspreker. Alleen de Master luidspreker heeft audio aansluitingen. De Slave luidspreker is draadloos gekoppeld met de Master luidspreker.
De streamer wordt op de Master luidspreker aangesloten met een optische TOSlink audio kabel. Deze wordt in veel audioapparatuur gebruikt om een hoogwaardige audio verbinding mogelijk te maken. Tevens is een TOSlink verbinding een ‘galvanisch gescheiden’ verbinding, er is geen electrisch contact tussen beide apparaten (bijvoorbeeld geen last van aardlussen die brom veroorzaken). Met de connectoren van zo’n TOSlink kabel moet je voorzichtig omgaan. Wanneer je ze niet aansluit dan een afschermdopje plaatsen. Anders kunnen ze vervuilen of beschadigen.
NAS 1 (Synology DS412+) en NAS 2 (Synology DS918+)
De 2 NASsen worden gebruikt om video materiaal en muziek materiaal op te slaan. Ook mijn geripte CD’s staan hierop. De NASsen hebben draaiende harde schijven en ventilatoren en maken daarom ook geluid. Om mijn luisterbeleving niet door hen negatief te laten beïnvloeden heb ik ze op afstand in een afgesloten ruimte geplaatst. Hier zijn ze aangesloten op Switch 2.
Switch 2 (TP-link TL-SG105)
Switch 2 (poort 5) is verbonden met een UTP-kabel met Switch 1 (poort 4). Ze zorgt ervoor dat de muziek van de NASsen op de streamer kan worden afgespeeld.
Kabels
De gebruikte ethernetkabels zijn nog deels de “gewone” Cat5e UTP-kabels. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. Onlangs is een deel van de netwerkbekabeling vervangen door SFTP Cat8.1 (Shielded with Foiled Twisted Pair), dus dubbel afgeschermd (de groene kabel).
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen en gebruiken van statistische data. Als je deze website gebruikt, accepteer je de cookies. Zie de Privacybeleid pagina voor meer informatie.