FCPX Delen


Youtube

Als je montage af is dan wil je het graag aan anderen laten zien. Bijvoorbeeld door het te exporteren naar Youtube.


Allereerst controleer je dan binnen FCPX of delen met Youtube is geïnstalleerd. Zoek rechtsboven naar het share symbool en selecteer het.

Je krijgt dan een venster te zien met alle deel-bestemmingen die zijn geïnstalleerd.

Zit YouTube daar nog niet bij dan kun je toevoegen met “Add Destination..”.

Wil je video’s op Youtube plaatsen dan heb je een Youtube / Google account nodig. Een aantal deelinstellingen kun je vinden/instellen onder:

‍    Final Cut Pro > Preferences > Destinations

Onder details kun je de Youtube inlog gegevens (account, wachtwoord) invoeren. Ook kun je hier een aantal voorkeurinstellingen voor exporteren selecteren.


Via het menu kun je vervolgens het delen/exporteren naar Youtube doen via het menu:

‍    File > Share > Youtube (accountnaam)De voortgang van het deelproces kun je volgen door in het FCPX het symbool met het rondje te klikken en onder share te kijken. Is het deel/export proces gereed dan zal er een vinkje in het rondje komen.


Soms duurt het te lang of wil het niet lukken, dan is het verstandig eerst een videobestand aan te maken:

‍    File > Share > Master File


Ga vervolgens naar YouTube en log in met je account. Kies het upload symbool.

En versleep het video bestand vanuit de finder naar youtube of selecteer het te bestand.Vervolgens geef je de gevraagde gegevens, zoals Titel, Beschrijving, Thumbnail (welke foto wordt gebruikt als icoon), welke categorie,…enz.

Een van de belangrijkste instellingen zit onder 3) Zichtbaarheid. 

Hier bepaal je hoe je film gevonden kan worden:

- Privé, je hebt een wachtwoord nodig om de video te bekijken

- Verborgen, je kunt niet naar de video zoeken, je kunt alleen kijken als je over de link beschikt (deze heeft vaak de voorkeur)

- Openbaar, iedereen kan naar de video zoeken, iedereen kan de video zien.Dan wordt eerst de video geëxporteerd en daarna gewerkt. Dat kan even duren, maar als t goed is wordt uiteindelijk je video gepubliceerd en kun je de video op YouTube bekijken.

De eerder genoemde instellingen (titel, omschrijving, thumbnail en zichtbaarheid) kun je ook na publicatie aanpassen.

Soms gebeurd het dat je een e-mail krijgt van youtube met de melding dat ze een muziekstuk hebben gevonden waar auteursrechten op berusten.

Geen paniek, in het ergste geval wordt de audio van je video gemuteerde of wordt je video zelfs geblokt. Soms is de video dan niet zichtbaar op “mobile devices” zoals je tablet of telefoon. Meestal wordt er een stukje reclame voor je video geplakt, waar de auteursrechthebbende dan inkomsten uit kan krijgen.

Wil je dit allemaal voorkomen dan is het zaak om (auteurs) rechtenvrije muziek te gebruiken. Op de website van de VideoClub Borne kun je hierover meer informatie vinden:


Ook kun je je eigen rechtenvrije muziek maken met Garageband. Kijk maar eens naar deze korte video:

Wetransfer

Met wetransfer kun je tot 2GB gratis bestanden versturen. Je moet wel eerst een (gratis) account aanmaken. Ga naar wetransfer.com en kies daar “Gratis aanmelden”.

Vul de gevraagde gegevens in:Als alles goed is gegaan krijg je vervolgens een e-mail ter verificatie van je opgegeven e-mail adres.


Dan kun je bestanden gaan versturen:


Met het “+” teken kun je bestanden toevoegen. M.b.v. de finder zoek je het te versturen bestand op. Het mogen ook meerdere bestanden zijn. Je kunt tot maximaal 2 GB (totaal) in een keer versturen.


Bij het veld “E-mail naar” vul je het adres in waar de bestanden naartoe gestuurd moeten worden. Je kunt meerdere e-mailadressen selecteren (maar er zit wel een maximum op, 4?)


Als je op versturen drukt wordt er eerst een verificatie code gestuurd naar je e-mail adres. Als je deze code hebt ingevuld dan wordt het bestand verstuurd.

Wanneer het is verzonden krijg je een e-mail. Ook wanneer een geadresseerde de bestanden heeft gedownload krijg je bericht.


Hans Meulenbroek

info@moevi.nl