Italiaanse “kopie” van de Bauer T192
Al langer wilde ik een projector zelf helemaal gaan ombouwen tot filmscanner: vlinder verwijderen, trigger inbouwen en lamp vervangen. Op Ebay Kleinanzeigen vond ik deze gebruikte projector
De projector wordt aan de achterzijde geopend en het vliegwiel, de motor en de as met vlinder worden verwijderd
De vlinder wordt verwijderd van de as en een messing ring met magneet (voor de trigger) wordt geplaatst en de as wordt teruggeplaatst.
Later blijkt als ik nog eens de mail instructie van Kinograaf collega Hans H. lees dat ik iets te veel heb weggelaten. De filmgrijper functioneert niet, de film wordt niet getransporteerd. Het witte kunststof deel moet iets meer (ongeveer halve mm) meer naar links worden geplaatst. Ik plaats een deel van de vlinder terug en zorg met een ring ervoor dat de positie wordt verbeterd
Met een klein stukje normal 8 film wordt de werking getest, het resultaat is goed
Dan wordt de nieuwe LED lamp van Albert ingbouwd. Hij is aangepast voor de T192 en past (net) in de SD4S
Met de triggerprintjes had ik problemen op AC (oorzaak is waarschijnlijk een verbinding van de voedingsspanning van de led-print met het chassis). De led print heb ik daarom nu geïsoleerd opgesteld. Heb zojuist nieuwe triggerpints van Albert ontvangen en heb er een ingebouwd om te testen. De triggerprint bevestig ik op een stuk in elkaar gedraaid installatie draad, deze opstelling is stevig en ik kan eenvoudig de positie van de triggerprint veranderen. Op DC ziet het er goed uit. De gevoeligheid is beter, de afstand tot de ring kan ik iets groter maken. En er zit nu een LED op die oplicht als de magneet een triggerpuls veroorzaakt.
Als ik de triggerprint op de FLIR BFS camera aansluit ziet hij niet alle triggers. Info van Albert leert dat de sensor van de triggerprint v2 van het verkeerde type is. Gelukkig heb ik nog een sensor van de triggerprint v1 liggen. Deze sensor gemonteerd en ik de camera software geeft 8Hz weer terwijl de projector 18 fps draait. Vermoedelijk is de pulsduur te kort… ik bouw een proefopstelling met een stappenmotor die ik in toeren kan regelen. Boven de 8Hz gaat ’t fout:
Dan herinner ik me een opmerking van Albert dat de v1 sensor gevoelig is voor de polariteit van de magneet. Ze werkt bij het zien van een Zuid-pool…. De magneet omdraaien blijkt te helpen. Nu kan ik makkelijk 20 Hz halen. Tja dan maar weer de projector ombouwen en er een messingring inzetten met de magneet juist gemonteerd (Zuid-pool naar buiten wijzend). Op de scoop ziet het er goed uit.
Een eerste testscan van een normal8 film ziet er goed uit. Volgende stap is het netjes aansluiten van de trafospanningen en de behuizing van de projector terugplaatsen. Daarna gaan we nog wat testen doen, als het allemaal goed loopt gaan we bekijken of we het frame nog wat kunnen vergroten zodat we bij het scannen het volledige frame (inclusief transportgaten) zichtbaar krijgen. Hieronder een filmische samenvatting tot nu toe:
Dan een vergelijk: links de opnames gemaakt met de T192 projector, Rpi HQ camera en DS8 software (DNG raw, 1 frame per 2 sec.) en rechts opnames gemaakt met de SD4S projektor, FLIR BFS U3 camera en Spinview software (TIFF uncompressed, 18 frames per sec.):
Zoals hierboven aangegeven wordt het tijd het mechanisme dat de framegrootte schakelt bij omschakeling van Super8 naar Normaal8 nader te bestuderen. Daarvoor is een defecte Silma S 233XW aangeschaft. Deze wordt vakkundig uit elkaar gehaald (dat gaat steeds beter en sneller).
Af en toe zakt de moed mij in de schoenen…. Jeetje wat een complex stukje mechanica. Maar we houden vol. Heb ondertussen nog wat eenvoudige Zicherungszangen gekocht maar kan niet alle ringen daarmee verwijderen. In mijn hoofd ben ik alweer aan ’t opbouwen en zoek op internet voor deze ringetjes de juiste tang. Tijd om een expert te raadplegen.
In het midden zit een donker metalen plaatje met 2 frame groottes. He wordt heen en weer geschoven bij het bedienen van de Super8/Normaal8 schuifknop.
Morgen gaan we ook dit deel proberen uit elkaar te nemen en zo mogelijk het metalen plaatje verwijderen.
De adviezen van Kinograaf collega Hans H. Betreffende het verwijderen en herplaatsen van de borgringveertjes zetten me op een spoor… en dat eindigt bij een speciale tang van Duits fabrikaat: De Knipex KN 46 11 G0. Heb hem zojuist binnen gekregen en direct getest!
Zelfs het kleine veertje bij het donkere metalen frame plaatje gaat er beheerst af, het kleinste borgveertje bij het zilverkleurige plaatje wil niet, maar ik heb voldoende speelruimte verkregen om het frame plaatje er voorzichtig uit te schuiven.
Het opbouwen kan beginnen! De foto’s genomen bij het slopen, omgekeerde volgorde…
Dan is de “frame cassette” weer in elkaar gezet en kan hij in de projector teruggeplaatst worden. Ook hier weer de foto’s genomen bij het slopen, omgekeerde volgorde…