VIDEOBANDEN

Digitaliseren

Voordat het te laat is


Heb je nog dierbare herinneringen op een videoband staan dan wordt het tijd deze te digitaliseren. Videobanden hebben een beperkte houdbaarheid, na verloop van tijd gaat de video informatie verloren.VHS - Betamax - Video 8 - Hi 8 - Digital 8 - Mini DV


Videobanden zijn er in vele soorten. Genoemde banden maar ook audio cassette banden kunnen tegen een geringe vergoeding worden gedigitaliseerd.
AVI - MOV - MP4


Informatie over ondermeer deze videoformaten kunt u vinden op dit deel van de website: video formaten


Wilt u het videomateriaal gaan bewerken met een videobewerkingsprogramma zoals Magix, iMovie of FCPX dan is het belangrijk dat u kiest voor een ongecomprimeerd bestand. AVI is handig voor de Microsoft Windows omgeving, MOV is handig in de Apple Mac OS omgeving. MP4 is handig als u de gedigitaliseerde video direct wilt afspelen zonder videoverwerking.
Interesse?


Neem contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak:Hans Meulenbroek

info@moevi.nl


Gebruikte apparatuur


Hieronder is een overzicht van de gebruikte apparatuur te vinden. Hart van de installatie is een Canopus AVDC110 een “high quality audio/video converter”.
AVI/MOV/MP4, 4:/3 en 16:9


Een analoge video heeft normaal “rommelige randen” (video overscan) waarin bepaalde informatie wordt opgeslagen die op een TV niet zichtbaar wordt worden weergegeven. Een TV geeft maar zo’n 93% van de analoge video weer, de rommelige randen worden hier niet weergegeven.

Wanneer een analoge video onbewerkt wordt gedigitaliseerd naar een AVI of MOV dan bevat deze ook rommelige randen (vooral boven en onder).

Voorbeeld video (4:3) met rommelige randen

Bij de MP4 die ik van deze AVI of MOV maak haal ik de rommelige boven en onderrand eraf door het beeld iets te vergroten.

Voorbeeld video (4:3) met vergroting (zonder rommelige randen)


Optioneel is het mogelijk een breedbeeld video (16:9) hiervan te maken. Het beeld wordt zodanig vergroot dat het in de breedte gevuld wordt. In de hoogte valt nu een klein deel boven en onder weg. Ook is het nog mogelijk de video te verbeteren.

Voorbeeld video (16:9)


vergroot                                                           vergroot en verbeterd (scherpte en kleur)